Nyheter
Stödmaterial
Introduktion
Knoptomte
Lagom inför julen lanseras Knoptomten i Slöjdlexikon, stoppa undan limpistolerna och gör en tomte "the slöjdish way".
Eleverna tränar på att:
- mäta
- klippa garn
- trä en nål
- slå knoparna: lärkhuvud, råbandsknop och överhandsknop
Knoptomte hittas både i Textil / Instruktioner / Kombinerade material och i Andra material / Instruktioner /Knopprojekt
Nyheter inför läsåret 2024-2025
- Planeringen “Lärandemål åk 7 - 9”.
- Nya filmer i Slöjdlexikon
- Uppdaterade funktioner i Slöjdportfolio.
Lärandemål åk 7-9
Elevernas uppgifter, arbetsområden, ligger i Slöjdportfolio, men som lärare börjar vi i Slöjdlexikon. Här finns här lärarhandledningen med länkar till uppgifterna.
Klicka på årskurs sju så ser du en överblick över årskursens hela planering.
Det börjar med en inledande text till dig som handlar om hur du kan använda läromedlet.
De föreslagna arbetsområdena är väl valda exempel på vad elever lär sig under respektive år. Urvalet är baserat på den databas med över 2 miljoner slöjdalster som finns i Slöjdportfolio. Genom att följa planeringen i Lärandemål 7-9 byggs en progression i elevens lärande, men det står dig fritt att välja och anpassa uppgifterna utifrån de förutsättningar som du står inför.
Materiallära
Eleverna förväntas lära sig inte bara slöjdens tekniker och verktyg för att skapa alster utan även om materialen som de arbetar med. Därför är materiallära en viktig del av Lärandemålen 7-9.
Jag vill tipsa dig om att ge dig en god stund att titta igenom hela materialet, plocka ut de godbitar du har nytta av eller använd paketet i sin helhet.
Se och använd uppgiften
Klicka på “Se och kopiera mallen i Slöjdportfolio” för att öppna uppgiften. Här ser du det eleven ser. En inledande text och sen steg för steg som leder eleven genom arbetet.
Om du vill använda mallen klickar du på Kopiera så får du en egen kopia. Kopian kan du justera precis som du själv vill, om du vill, innan du delar den med dina elever som ett arbetsområde.
Nya filmer i Slöjdlexikon
En god planering är grunden till ett väl genomfört arbete. Så nu när du planerar läsåret vill jag skicka med några de senaste nyheterna i Slöjdlexikon:
Sticka för vänsterhänta
Till alla dina vänsterhänta elever har vi utökat teknikfilmerna om stickning. Samtidigt passade vi på att uppdatera ljud och textning på samtliga filmer i kapitlet om sticka. Klicka på cc-ikonen för att visa eller dölja undertexterna.
Med kugghjuls-knappen går det att ändra hastighet, att se händerna röra sig ännu saktare kan vara guld värt till exempel när man ska lära sig sticka.
Tvingar och limträskiva
Fick du ett vykortet vi skickade inför terminsstarten? Här har vi länkat till några av filmerna som finns i det nya kapitlet Tvingar.
Under Tekniker och Limma kan du visa eleverna hur en limträskiva tillverkas.
Slöjdlexikon innehåller så otroligt mycket och jag skulle kunna fortsätta länge med att tipsa om innehåll som du kan ha nytta av, men den tiden har vi inte just nu. Så jag vill uppmana dig: titta runt. Är det något du saknar så hör av dig, kanske finns det och då kan vi berättar var. Annars skriver vi upp det på önskelistan, det är ju tillsammans med och för dig som vi planerar och utvecklar läromedlet.
Slöjdportfolio
Men nu: över till Slöjdportfolio, och då använder jag den nya länken nere i hörnet.
Har du inte börjat med portfolio än så gör det nu!
Kanske väljer du att använda Slöjdportfolio bara till att sätta samma och dela uppgifterna till eleverna, eller så samlar ni allt här: uppgifter, elevernas loggböcker och redovisningar.
Arkiverade arbetsområden och inaktiverade elevkonton
Börja med att klicka på “Läs mer”: och LÄS. Förra årets arbetsområden med tillhörande alster är arkiverade, inte försvunna, så att du kan börja på ett nytt blad det här läsåret. Både arbetsområden och alster går att återaktivera.
Konton tillhörande elever som gick ut nian i våras har inaktiverats och kommer raderas. Är det någon av dessa elever vars konto inte ska raderas kan du ändra födelseår så kontot sparas.
Scrolla längst ner och klicka på “Markera som läst” så försvinner rutan.
Kom-ihåg-bild
Nu har jag loggat in som elev. Här syns den nya Kom-ihåg-bild för Arbetsområde. Den visas i tabellen över elevens alster tills eleven lagt in en egen bild, samt i tabellen över arbetsområden för både dig och eleven. Den blid som visas är den som du lagt in som första bild under “Media”.
Planeringsinlägg
Här ser du också att planeringen har förändrats. Text och media hänger ihop på ett tydligare sätt, visningsytan för filmer är större och det går att bläddra mellan de filmer, bilder och PDFer som tillhör ett inlägg. Klicka på “avsluta bildspel” för att återgå till planeringsinläggets text.
Återanvänd grupper
Var rädd om din tid: återanvänd de grupper ni redan har på skolan och byt namn istället för att skapa nya. Ser gruppkonstellationerna annorlunda ut än förra året så kan du lägga till och ta bort elever i gruppen.
Alla lärare på skolan kan välja bland alla grupper, de grupper du skapar finns tillgängliga även för dina kollegor.
Skolon
Sedan länge har det gått att använda Skolon för att logga in med SSO i Slöjdlexikon, snart gäller det även Slöjdportfolio. Använder ni Skolon så hör av dig så hjälper vi er att aktivera Slöjdportfolio där också.
Beställ
Om ni inte redan har Slöjdlexikon och Slöjdportfolio så lägg din order här: https://slojd.nu/produkt-kategori/laromedel/
Eller slå en signal på 046 128890 så hjälper vi dig <3