Korsstygn på aidaväv

Introduktion

Korsstygn består av två stygn sydda ovanpå varandra i ett kors, ett överstygn och ett understygn. De kan sys i rader, lodrätt och vågrätt, eller som enstaka stygn. 

Aidaväv är ett bomullstyg med tydliga rutor som gör det enkelt att brodera på. Storleken anges i antal trådar per cm ex. 5,4 som är den mest vanliga. Vit aidaväv är vanligast men det finns även färgad, exempelvis svart, röd och orange.

Använd en trubbig nål, utan udd, att brodera med. Den glider fint ner i hålen precis där den ska. Välj storlek på nål och tjocklek på garn i förhållande till ditt tyg. Nålen ska glida lätt genom hålen och garnet ska gå att dra igenom hålet med lätt motstånd.

Utmaning

För att få stygnen jämna ska tråden dras till på samma sätt i varje stygn - en handaskicklighet som går att träna upp.

Mönster

Det finns en uppsjö av korsstygnsmönster, både enkla och verkligt avancerade att köpa eller att skriva ut från nätet. Konstruera gärna egna korsstygnsbroderier genom att rita på ett rutat papper eller i ett rutark i datorn. Det går även att göra mönster i Minecraft

Digitala bilder är uppbyggda av pixlar, fyrkanter, och kan i stark förstoring användas som mönster. 

Qr-koder är uppbyggda av fyrkanter och det är hörnen i fyrkanterna som ska vara tydliga, så qr-koder sydda i korsstygn funkar fint. 

Begreppslista

Material: Aidaväv, broderigarn, moulinégarn, namngarn eller pärlgarn
Verktyg: Trubbig broderinål, benämns ofta “broderinål utan udd”
Beskrivande: Symmetriskt, symmetri, repetitivt, mönster

korsstygn på aidaväv
Till undervisande lärare

Alster där tekniken används

Av
Inger Möller Degerfält