Blockhusrutan

Introduktion

Blockhusrutan är ett gammalt sätt att ta tillvara tygspill och är en speciell variant av lappteknik. Principen är enkel: en ruta i mitten och sen remsa på remsa, tills det blir en ruta. Traditionellt komponerades en blockhusruta så att halva rutan hade ljusa tyger och andra halvan mörka, på så sätt bildades en diagonal känsla genom rutan. Genom att sy ihop många rutor kan det bli en oändlig mängd variationer av mönster.

Utmaning

  • Skissa innan du börjar. Hur många kombinationer kan du komma på med de färger/tyger du valt?
  • Vilken kombination väljer du och varför?
  • Kan du trä symaskinen utan att titta på filmerna eller fråga en kompis? Om inte så utmana dig tills du kan!
  • Vilka knep har du för att sy en rak söm?
  • Måste det vara rakt när du syr en blockhusruta? Vad händer om sömmarna inte är raka?
  • Fundera på vilka textilier det finns i din vardag som skulle passa att återbruka genom att sy blockhusrutor. 

Begreppslista

Material: Vävt tyg, gärna spill eller återbruk t.ex. kläder, gardiner eller lakan. Rutigt mellanlägg, till exempel rasterquick.
Verktyg/redskap: Rullkniv med linjal och skärmatta eller sax, knappnålar, symaskin.
Tekniker: Mäta, klippa, riva, nåla, sy, fingerpressa, stryka.
Beskrivande: Jämna remsor, block, blockhus, ruta, estetiska val, rak, parallell, lång, kort, bred, stor, liten, symmetrisk, plan yta, färg, mönster.

Fördjupning

Förr när tygerna producerades hemma eller var dyra att köpa tog man tillvara varenda liten bit. Det som blev över när ett plagg klipptes till eller de delar som gick att använda på ett i övrigt utslitet plagg syddes samman till större enheter och fick ett nytt liv. En del återbrukade textilier användes till att väva trasmattor.

Blockhusrutan är en klassisk variant av lappteknik som har sytts över hela världen. På engelska heter blockhusrutan log cabin. Det engelska namnet anknyter till de gamla timrade stockhusen, mittrutan symboliserar eldstaden och är ofta röd. Remsorna symboliserar stockarna, hälften är då mörka och ska symbolisera skuggsidan medan de andra remsorna är ljusa.

Mer inspiration

Här är en massa bilder på alster som andra elever gjort och lagt in i Slöjdportfolio.

Blockhusruta
Av
Ann-Mari Franzén och Inger Möller Degerfält