Axel

Introduktion

Väskan Axel är som en stor ficka som hänger bekvämt över kroppen, så att händerna blir fria. Mönstret går enkelt att förändra i storlek. Det är praktiskt att sy i fickor på insidan för mobil och nycklar. Axelbandet går att korta av eller förlänga, så att Axel passar för just din kropp.

Utmaningar:

Under arbetets gång är det avgörande att du noga pressar alla sömmar efter hand, för att få ett gott resultat. Väskan går att variera i det oändliga! Här får du verkligen utlopp för din fantasi genom att utforma väskan så att den blir personlig. Det ska synas att den här väskan, den har just du gjort! 

Detta tränar du på:

Tvärnåla
Placera sömmen rätt
Sy raksöm
Pressa
Sy sicksack
Vändsy

Begreppslista:

Material: Yttertyg, fodertyg, sytråd och tryckknappar.
Verktyg: Symaskin, strykjärn, sax och tryckknappstång.
Tekniker: Mäta, klippa, maskinsömnad och pressa/stryka.
Begrepp: Fodrad, vändsydd

Elevalster i Slöjdportfolio:

Eleven Moltas Trobäck gjorde sin prao på slöjd.nu precis när denna beskrivning var klar. Han fick då utmaningen att testa om han kunde sy en väska på egen hand med enbart filmerna till hjälp.
Se hur han klarade testet: Slöjdportfolio/Moltas

Sista dagen hade Moltas med sin lilla hund, som också ville vara med på film.

Axel intro
Till undervisande lärare

Axel passar utmärkt i ett arbetsområde som uppmanar till att återanvända tyger, exempelvis gardiner och dukar. Eftersom väskan är fodrad, fungerar även gamla älskade påslakan.

Axel är också en bra designövning. Alla utgår från samma mönster, men när väskorna är färdiga ska alla vara unika. Varje elev ska ha en tydlig förklaring till sitt tygval och sin dekoration.

I inspirationsslingan ligger det skisser som elever i årskurs 9 på Gunnesboskolan i Lund har gjort. De fick se filmen om idéutveckling och därefter designa sin personliga väska. Designövningen tog en lektion och kunde med fördel ha gjorts i samarbete med bildämnet.

Av
Ulla-Christina Skarby, Inger Möller Degerfält