Nålbrev

Introduktion

Förr i tiden var nålen ett värdefullt redskap, något som bidrog till försörjning och som var viktigt då man skulle laga sina kläder. Många förvarade sina värdefulla nålar i ett nålbrev.

Med ett eget nålbrev har du koll på dina nålar och vet var de finns om du behöver laga ett hål eller sy fast en knapp. Genom att vårda och laga dina kläder bidrar du till en hållbarare värld!

Utmaning

Det som till en början kan verka svårt, att trä nålen eller att forma jämna fina stygn blir enklare ju mer du övar och dina händer blir vana vid tekniken broderi. 

  • Kom på ett eget trick som hjälper dig att få jämna stygn.

Begreppslista

Material: A4-ark eller annat papper, ullfilt eller vadmal, knapp, broderigarn
Verktyg/redskap: Linjal, blyertspenna, papperssax, tygsax, knappnål, broderinål, krita
Tekniker: mäta, klippa, vika, nåla, brodera, tvinna, knyta, sy
Beskrivande: trä nålen, fästa tråden, jämna mellanrum, estetiska val, rak, parallell, kurvig, böjd, lång, kort, stor, liten, färg

Nålbrev
Nålbrev
Till undervisande lärare

Lämpligt material

I den här kursen har vi valt att arbeta med ullfilt av god kvalitet då den inte repar upp sig, maskinsömnad ska alltså inte behövas. Ullfilten är dessutom stadig för en ovan hand att brodera i, relativt snäll att klippa i och enkel att använda om man vill göra en broderad applikation.

Broderigarnet är pärlgarn nr 8 eftersom det är en liten yta som ska dekoreras och det annars kan bli klumpigt med små detaljer.

Det är bra att använda en knapp med hals då det ska gå att få plats att snurra den tvinnade snodden ett par varv när man låser nålbrevet.

Den tvinnade snodden är även den gjord med pärlgarn nr 8 då det är viktigt att den inte blir för grov utan lätt går att använda vid låsningen av nålbrevet.

Förslag på lektionsupplägg finns i Slöjdakuten

Av
Eva Söderberg